Oscars kokbok

                                     

 

 

 

Efter avslutad grundskola var jag ute på den andra lastbåten, fick då frågan om jag kunde laga lite mat och så blev det. Där väcktes intresset för matlagning som jobb, det tog ytterligare ett år innan jag gick gymnasielinjen till fartygskock.

 

Jullovet började tidigt det året, mönstrade ut som kockstuwert på en Finsk oljebåt. Ett mellanspel på en av Sveriges största oljebåtar som byggts på Oskarshamnsvarvet ” Sonja” 35 000 ton, en fyra dagars jungfruresa. Från Oskarshamn till Köpenhamn med 800 man, blandat varvsarbetare och tekniker, mycket mat att laga.  

 

 

Kockens

            

 

           Gästgiveridebut

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter avslutad fartygskocksutbildning blev det många erbjudanden på landbacken. Erbjudandena var mer eller mindre seriösa, mer eller mindre arbete.

 

Restaurangerna var (om jag mins rätt) Barfée, Frimurarrestaurangen, Teatergrillen, Restaurang Galejan, Robbinson Cruose, Hotell Witt, Scandic mm.

 

Fick erbjudande att börja som kock på Vassmolösa gästgivaregård. All mat serverades på fat eller i skål och serverade av duktiga servitriser.

Att få ett erbjudande att börja sin kock bana hos en av sveriges mer meriterade källarmästare Wäinö Gustavsson.

 

"Här hade Jag som barn ätit smörgåsbord, julbord och vid andra festligheter.

Började  som kock på vårkanten när säsongen var ganska lugn, fick en bra start. All mat lagades från grunden av duktiga kockar, kokerskor och kallskänkor. Mycket att lära allt från smörgåsbord till de allra finaste middagar med tre, fyra, fem rätters menyer.

Vassmolösa gästgiveri var känt för sina stora julbord, smörgåsbord med allt man kan önska. Vi i köket lagade hela julbordet från grunden. Vi gjorde nästan allt utom de rökta korvarna, korvarna levererades av den lokala korvrökaren, liksom den rökta ålen. Tisdagar och söndagar gick man långvakt, hela dagen och då förbereddes det mycket av det som skulle serveras på smörgåsbord/julbord.

Det skrevs matsedel varje dag, även om det var bröllop, annan fest, begravning, det fanns alltid tid till förbipasserande gäster. Ytterst sällan var gästgiveriet helt abonnerat, trotts att det i bland kunde vara ganska fullt. Det fanns tillfällen när vi hade flera beställningar samma dag. Mycket lärorikt, trivdes mycket bra.

 Jag var en av de kockar som lagade den goda maten till de beställningar, smörgåsbord, julbord och andra evenemang som hölls på Vassmolösa gästgivaregård."

 

Våren 1975 blev jag erbjuden att vara kock på hotell Borgholm, kökschef Anders Sjötång, mycket lärorikt. Från fat -servering till tallrik, från servitriser till tallriks bärare.  

"Det Öländska köket med närproducerade livsmedel från de öländska bönderna. Den speciella smaken från de kalkrika jordarna med hög mineralhalt, från vindarna och solens ö. Solmogna livsmedel från Öland har en egen genuin smak."

Anställningen tog slut när säsongen var över, gästerna minskade i augusti.

 

Blev Erbjuden att jobba som kökschef på restaurang Broadway i Kalmar.

 

"Ett för mig nytt kök med äldre hjälpmedel, att planera en lunchmeny med ungdomlig approach . En kvällsmeny som skall ge skenet av en amerikansk tanke, bas åt en hamburgare som då är ej än lanserad 1975.

 Peo och jag skulle åka på en det ena stället efter det andra för att få inspiration att skapa en hamburgare ingen tidigare sett eller smakat. Tja det blev inte så mycket resa men förslaget blev: Gör en god hamburgare som ingen tidigare har ätit med vår egen prägel.

Peo kom med sina idéer och jag mina, flera kompisar med sina. Budgeten sprack och Jag fick hitta på en hamburgare som jag gjorde på mitt vis enligt den budget jag fått. Broadway hamburgaren från Kalmar blev vida känd, det åktes långväga för att äta, Broadwayspecial med stripps och gå på disco...  

PS) Finns mer att läsa om Restaurang Broadway i Kalmar i PEO - s bok: NÖJESSVÄNGEN: .

 

 

 

Fick ett nytt erbjudande från källarmästare Wäinö Gustavsson på Vassmolösa gästgivargård som 1e- kock.

 

"

Åter till ett kök med kända rutiner, lite nytt. Sällskap med lite nya önskemål och den traditionella matlagningen. Smörgåsbord stod dukat till helgen, SOS serverades på kvällarna, ja lite som sist med den skillnaden att det var flera företag som inte betalade sin nota. En tid när det blev lite svårt att betala för det man ätit."

Till sommaren minskade gästantalet. Vassmolösa gästgiveri hamnade i kris, gick i konkurs.

 

Fick ett erbjudande av Börje Robertsson att jobba som kökschef på restaurang Tuppen i Torsås.

 

"

Ett för mig nytt kök, lite dåligt med utrustning och ganska få gäster i veckorna. Skötte hela restaurangen + festvåning + rum tillsammans med en äldre servitris. vid behov togs det in extrahjälp. skötte beställningar, menyer och lunchrestaurangen dagligen. Problemet var dock att få ut lön, min arbetsgivare var en så kallat kontantare, vilket gjorde att vi hade endast livsmedel de dagar det fanns penningar att betala med. Vissa dagar kom ej livsmedelsleveranser för att arbetsgivaren inte hade penningar att lösa varorna med. Det hände även att vissa leveranser gick tillbaks då likvida medel ej fanns vid leverans."

 

Blev senare uppringd av Restaurang Stadskällaren i Oskarshamn som ville anställa mig över sommaren som 1e-kock åter till fatservering, lite på tallrik.

Hösten kom gästantalet minskade, efter ålagillet, slutade jag på egen begäran.

 

Kalmar kommun undrade om jag ville arbeta på deras barnstugor; daghemmet Pyttan, Smedby daghem, Daghemmet ögonstenen, mm. Blev lite långtråkigt, var för lite att göra blev rastlös.

 

Blev uppringd av Birgitta Jeansson som erbjöd jobba på Restaurang Robbinson Cruose i Borgholm som 1-e kock, Jo då det kunde ju vara intressant, blev lovad en del evenemang. Förberedde för en stor händelse, veckan före kom Birgitta och sa hon anställt en kock som skulle hantera evenemanget, det tog jag som min uppsägning gick hem.

 

Fick erbjudande att jobba som hemkunskapslärare, var på några grundskolor som timlärare i hemkunskap.

 

I början av 1979 började förberedelserna för en offentlig akvarieutställning i Borgholm, var delägare i handelsbolaget Ölands akvarium. Huvudansvar för servering, glassbar och deltog i andra göromål.

 

1979 09 26 lämnade jag handelsbolaget för att starta min egen firma  Fågelkällaren. Gick bra till en början, i början av 1982  begärde jag mig i Konkurs. Konkursen blev jobbig, alla mina ägodelar togs till konkursboet.

 

 

Fortsätter på nästa kolumn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till min hemsida:

Oscarskokbok

 

 

 

 

 

 

 

 

1983 på hösten började jag en utbildning till Hushållstekniker i Lund, skönt att vara tillbakes i maten. Tog examen

1985 06 12.

 

Blev erbjuden ett sommarjobb på scan som Livsmedelsarbetare vid charkuteriexpeditionen.

 

1985-09-06 fick jag en förfrågan om jag skulle, jobba som vikarierande lärare i livsmedelsteknik på restaurangskolan i Kalmar.

 

1987-05-01 Blev jag uppringd av Yvonne Samuelsson, undrade om jag hade möjlighet att hjälpa dem igång med Vassmolösa gästgiveri så 87-06-01 blev jag anställd som 1-e kock och den 87-10-31 var det uppdraget slutfört

 

Fortsatte som timlärare på gymnasieskolan och AMU i Kalmar fram till

 1988-01-14.

 

 

19880115 Restaurang Sanremo i Kalmar som

1-e kock fram till 19880715.

 

Läste sedan in den tvååriga gymnasiekompetensen med godkänd svenska, engelska och mattematik till underlag för att söka till högskolans utbildning till Industri- och hantverkslärarlinjen.

 

 

 Medans jag väntade på intag till högskolan, var jag anställd på Vassmolösa gästgivargård som kock.  

 

1991 12 19 

Högskoleexamen på industri- och hantverkslärarlinjen jag blev behörig yrkeslärare .

Vad jag gjort som lärare/utbildare finns att läsa på hemsidan; www.kostmedveten.se